Biografia

Bocanegra-piano

Víctor Bocanegra va néixer a Barcelona el 26 de maig de 1960. Estudis de piano amb Rita Brosa, Àngel Soler i Agustí Fernàndez, i de cant amb Dolors Cortès i Kirby Navarro. Estudis de música a l’Escola de Música de Vallvidrera, futura Aula de Jazz, dirigida per Lluís Claret, i a l’Estudi de Maria Anglada del carrer Avinyó. El 1978 guanya el concurs de cantautors Atticus, atorgat per un jurat format pels periodistes musicals Àngel Casas, Françoise Cahuet i JM Pallardó.

Forma grupets, el primer, Patinet Violeta, l’any 1974, i després Víctor de Via, on posa a prova les seves cançons, actuant a la Festa Major de Sarrià i a l’Angelot.

Toca durant 15 anys, des de 1977, amb el grup Barucs, (o Baruques) liderat per Miquel Àngel Núñez Baruque, fundador del mític grup de rock progressiu dels 70, Tapiman, grup que no ha deixat mai d’existir en la clandestinitat i que ha estat un fèrtil laboratori d’idees musicals. L’any 1981 entra en el grup de Pau Riba. El 1982 funda la seva pròpia banda, Víctor Combo, on interpreta íntegrament repertori propi, cançons en català amb influència del rock i del blues. L’any 1984 funda el grup Bocanegra amb Pepe Sales, a Santa Eugènia (Es Pla de Mallorca) en una estada a casa de Pete Sinfield (lletrista de King Crimson i productor de Roxy Music) i Mariona Rossell.

Després d’una primera etapa en la qual col·laboren amb músics com Pepe López Jara, Àngel Blázquez, Roberto Gamaza o Rafa Toledo, amb direcció musical de Coque Vázquez, realitzen dues gires per Catalunya amb el Circuit català de sales organitzat per la Generalitat de Catalunya, i enregistra finalment BOCANEGRA U (Onomaster,1986), amb Jordi Bonell, Steve De Swardt, Andreu Simon i Coque Vázquez (disc que es reedità en CD a Quadrant Produccions de JR Jové (Lleida, 2005)). Posteriorment s’incorporen al grup Joan Vinyals i Cinto Bonell. El grup mereix una excel·lent acollida de crítica i públic, i es presenta al Festival del Grec, La Mercè i arreu de Catalunya.

L’any 1988 Víctor Bocanegra dissol el grup i marxa a l’estranger, primer a Holanda (un any) i després a Anglaterra, on hi viurà tres anys. Bocanegra farà una breu reaparició el setembre de 1992, a la sala Europa de Lleida i al Sot del Migdia, dins el festival de la Mercè 92.  Pepe Sales inicia una carrera en solitari fins a la seva mort (1994). El 1999 Víctor Obiols (àlter ego de Víctor Bocanegra) publica un llibre de poemes sobre la música i la persona del pianista de jazz Cecil Taylor (El croc de l’esfera, Umbra Editora).

El gener del 2003 reapareix Víctor Bocanegra en solitari a la sala Harlem de Barcelona per retre homenatge a Sales, acompanyat per Joan Vinyals a la guitarra. El juliol del 2004 toca al CCCB, on s’afegeix Aurora Gasull a l’harmònica. El desembre toquen al Círcol Maldà en quartet, sense Gasull però amb David Xirgu (bateria) i Hernán Flores (baix) . El febrer del 2005 actuen al centre cívic Cotxeres Borrell, i el mes d’abril apareix el disc BLOC DE LÍRICA DURA, amb lletres de Josep Sales i en homenatge a l’artista desaparegut.

En el disc hi col·laboren músics com Joan Vinyals, David Xirgu, Hernán Flores, entre d’altres, en una edició d’ Agharta music produïda per Maurici Villavecchia.L’1 de juny es presenta el disc a l’Espai (Barcelona), i els mesos següents es presenta al Festival Kesse de Músiques del Món de Tarragona (juliol 2005), al Festival de Jazz de Granollers (juliol 2005), al Mercat de Música Viva de Vic, i al Festival L’Hora del Jazz (Jamboree, Barcelona, setembre 2005).

L’any 2008 va gravar l’àlbum FONOGRAFIES (aghartamusic, 2009), produït per Cece Giannotti (guitarra), i amb Pere Foved (bateria) i Joe Lewis (baix), més alguns col·laboradors destacats (David Soler, Jon Robles, Joan Vinyals, Gabriel Amargant…). Es va presentar a Barnasants (Luz de Gas) i el disc va acompanyar-se d’un llibret, les Nòtules de misericòrdia per les criatures del goig (Emboscall, 2009), que, al seu torn, van estrenar-se a l’Elèctric Bar (Barcelona) amb Miqui Mestres a la guitarra i VB al piano i a la veu. Bolos a l’Ebre, a la Bouesia, gràcies al gran Miquel-Àngel Marín, al Harlem, a l’Hora del Jazz a la Plaça de la Vila…

El quartet de Fonografies va presentar-les al Festival de Jazz de Barcelona (Harlem, novembre 2011). El setembre de 2011 Víctor Obiols (com a director) va presentar l’espectacle  VILLON (LES BALADES) (CD a Nòmada57, 2011) al Teatre del Raval de Barcelona, amb els actors Pepa Arenós i Jaume Comas, amb la musicació dels poemes del poeta medieval francès François Villon, música composta per Víctor Bocanegra, que actuava en trio amb Pere Foved i Joe Lewis, i cantava en francès medieval, posant difícil la seva comprensió, tant en directe com en disc. En el disc, després de les cançons, els actors reciten en català els poemes, traduïts per Feliu Formosa i Andreu Subirats.

A principis del 2012 comença a compondre els temes d’un nou àlbum, que es presenta en embrió al’Alfa Bar de Gràcia el setembre del 2012. Gràcies a un Verkami es comença a gravar el novembre del 2012, amb nou grup. Arnau Obiols (bateria), Miquel Mestres (guitarra) i Jordi Moraleda (baix). L’àlbum CANÇONS DE L’AKÍDELARA (Saurí Records, 2012) apareix a primers de març, quan despunta la primavera, tímida encara. Però una biografia musical no se sap mai quan comença: potser quan el seu futur pare feia de professor de piano de la seva futura mare, a l’Acadèmia Vié de Sant Adrià del Besòs, l’any 1940, i festejaven entre partitures? El recorregut de l’a`lbum va ser breu: presentació al Jamboree, quatre bolos per comarques, memorable el del Hot Blues d’Igualada, i cloenda a Llum de Gas, amb convidats estel·lars com Miguel Angel Núñez Baruque, Cece Giannotti, Emili Baleriola…

SACRILEGIS. Resulta que en una entrevista (La Sonora, canall 33, 2013, dirigit per Jordi Lara) presentant l’Akídelara, Víctor B. va parlar del «sacrilegi» que suposa musicar un poema. Poc sabia que passats quatre anys estaria presentant aquests SACRILEGIS, fruits d’una feina persistent i prou dura -també prou plaent a estones-, que suposà culminar el projecte amb l’enregistrament durant el mes de març del 2017 als estudis Rellotgetto de Barcelona, carrer Aragó, sota la batuta de Mestre Eduard Iniesta, un àlbum que surt com a llibre-disc, ja que les cançons en CD van acompanyades d’un bell llibre, amb textos originals de Lluís Solà, Mingus B. Formentor, Rosa Porter Moix, i el mateix Víctor Obiols -que comenta també les cançons-poemes un per un-, sense oblidar l’Autocrònica de V. Bocanegra sobre l’estrena mundial al Casino de Vic (teatre l’Atlàntida), esdevinguda el 25 de novembre del 2016. La gran editora Matilde Martínez Sallés va obrir les portes de Godall per fer possible el conjunt. Els poetes clàssics van passar pel sedàs harmònic convingut, i són oferts a les oïdes que s’hi prestin. La presència a l’UtopiaMarkets el 17 de març, a la sala Metàfora, va mostrar la posada a punt del trio, abans del Barnasants, al Casinet d’Hostafrancs.